Albóndigas en salsa de almendras/ Gehaktballetjes in amandelsaus

Ingrediënten: 250 g half om half gehakt, 1 grote ui, 3 knoflooktenen, 2 eetlepels verse bladpeterselie, 1 ei, 75 gr brood, 125 g blanke amandelen, verse nootmuskaat, zout, peper, bloem, olijfolie, water, 150 ml droge witte wijn, scheutje citroensap, 450 ml groentebouillon

Bereidingswijze: Bereid eerst voor de gehaktballetjes 50 gr brood in een kom en laat het in 3 eetlepels water gedurende 5 minuten weken. Knijp het voc ht er vervolgens uit en doe het brood in een droge kom. Voeg er het gehakt, de fijngesneden ui, één geperste knoflookteen, het losgeklopte ei, flink wat nootmukaat en een beetje zout en peper toe. Kneed alles tot een glad mengsel.

Strooi wat bloem op een bord. Leg de handen daar even in en vorm daarna een stuk of 30 balletjes. Rol elk ervan door de bloem.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met een dikke bodem en bak de gehaktballetjes daarin gedurende 5 minuten rondom bruin. Haal ze er voorzichtig met een houten lepel uit en houd ze apart.

Verhit nu voor de saus 1 eetlepel olijfolie in dezelfde pan. Doe de rest van het brood in stukjes en de amandelen in de pan en bak ze al roerend op een laag vuur goudbruin. Voeg 2 fijngesneden teentjes knoflook toe en bak die nog eens dertig seconden mee. Schenk er volgens de witte wijn bij en kook nog eens 1 a 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat het mengsel iets afkoelen.

Voeg de groentebouillon toe en maak er met een staafmixer een gladde saus van.

Doe nu de gehaktballetjes in de saus en laat die daar nog eens 25 minuten in sudderen, totdat ze goed gaar zijn. Schenk met de saus in een warme schaal, sprenkel er wat citroensap overheen en bestrooi met de fijngesneden peterselie.

Serveer met witte rijst en salade.