Tigres/Mosselkroketten

Ingrediënten: olijfolie extra vergine, 2 uien, 1 rode paprika, half glas witte wijn, 250 g gepelde gambagarnalen (mogen ook gewone garnalen zijn, of pijlinktvis), 1 kg mosselen, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, 1 laurierblad, 3 eetlepels tomatensaus, halve theelepel cayennepeper, paneermeel, zout en peper, halve liter bechamel, nootmuskaat.

Bereidingswijze:
Maak de mosselen goed schoon en haal de kapotte en verdachte eruit. Doe ze in water en breng aan de kook. Voeg een laurierblad toe en laat drie minuten  doorkken. Als de schelpen open zijn, haal de mosselen er met een schuimspaan uit. Laat ze in een kom afkoelen. Bewaar ook het kookvocht.

Haal nu de mosselen uit hun schelp en leg op een bord. Maak daarna de schelpen goed schoon, eventueel met bleekmiddel.

Snij de gamba's in kleine stukjes. Snij ook de mosselen in kleine stukjes en meng ze door elkaar. Hak de uien, knoflook en paprika´s ook in zeer kleine stukjes.

Doe olijfolie in een koeken pan en fruit eerst de knoflook een halve minuut, dan de ui en paprika. Zet daarna op een laag vuur en laat ongeveer 10 minuten lang sudderen. Strooi zout en peper naar smaak bij. Voeg dan de garnalen  en mosselen eraan toe, de witte wijn, een half glas mosselenvocht, de tomatensaus en cayennepeper. Laat het vocht op een middelhoog al roerende gedurende 10 minuten verdampen.

Maak ondertussen de bechamel en voeg die bij het mosselmengsel. Strooie er wat notmuskaat bij en meng goed door elkaar. Laat stijf genoeg worden voor een krokettenvulling.

Schep met een lepel in de (halve) mosselschelpen en leg deze naast elkaar op een bord.

 Breek en sla de eieren. Haal de gevulde mosselschelpen erdoorheen en daarna door de paneermeel op een bord. Bewaar die daarna een uur lang in de koelkast.

Verhit olijfolie in een frituurpan. Zodra ze goed heet is, frituur de 'tigres' totdat de paneermeellaag goudbruin is geworden. Serveer met een >>frisse tomatensalade of een >>gewone tomaten-slasalade.