Roscón de Reyes / Driekoningengebak

'Roscón de Reyes' is een soort gebak, die al eeuwenlang wordt bereid -er wordt zelfs beweerd dat de Romeinen het al aten om de einde van de winterzonnewende te vieren. Hoe dan ook, tegenwoordig mag in Spanje op Driekoningen deze taart niet gemist worden. De traditie is om een bruine boon, klein plastic poppetje of een ander klein 'cadeautje' in de deeg te stoppen alvorens het te bakken. Degene, die die in zijn portie vindt, mag de 'Roscón de Reyes dan betalen (of afwassen).

Ingrediënten: 300 g. bloem, 5 eieren, 100 g. poedersuiker, 250 g. boter, 25 g. gist, een snufje zout, 1/2 dl oranjebloesemwater, de schil van 1 citroen, de schil van een halve sinaasappel, geschaafde amandelen, gekonfijte vruchten en suiker.

Bereidingswijze:
Meng bloem met suiker en gist. Voeg nu 4 van de eieren één voor één, zout, citroen. en sinaasappelschillen, en oranjebloesemwater eraan toe. Bewerk het deeg tot een gladde massa zonder klonten ontstaat.

Roer de zachte boter erin en kneed verder met de handen. Laat het mengsel 2-3 uur staan totdat het zodanig is gerezen dat het volume verdubbeld is. Breek het deeg met de handen en laat nog eens 20 minuten staan.

Maak nu van het deeg een ring op een met boter ingevette bakplaat (of op bakpapier). Dek de ring met een schone doek gedurende 30 minuten af.

Klop het overgebleven ei en bestrijk de ring- Bestrooi met suiker en versier met de gekonfijte vruchten. Strooi het amandelschaafsel eroverheen.

Verwarm de oven voor op 180ºC en bak deze gedurende ongeveer 35 minuten totdat het bruin is.

Het resultaat kan nu zo gegeten worden. Maar nog lekkerder is om er een vulling aan te geven. Dat kan met o.a. slagroom, crème gesmolten chocolade of een mengsel van chocolade en room.

Snij zodra de 'Roscón de Reyes' afgekoeld deze voorzichtig horizontaal doormidden. Pak de bovenkant er voorzichtig af en leg deze opzij. Verdeel op de onderkant gelijkmatig de slagroom of de 'au bain marie' gesmolten chocolade en leg de bovenkant er dan weer op..