Estofado de berenjenas / Gestoofde aubergines

Aubergines komen oorspronkelijk uit het Verre Oosten en werden in Spanje geïntroduceerd tijdens de Moorse overheersing. Tegenwoordig is het een waardig ingrediënt voor vele Spaanse recepten.

Ingrediënten: 1 grote aubergine, 4-6 eetlepels olijfolie, 2 sjalotjes, 4 tomaten, 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels rode wijn, 2 eetlepels verse peterselie, 2-3 eetlepels extra vierge olijfolie, zout en gemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
Snijd de aubergine in plakken van 1 cm. Leg ze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat daarna minstens 30 minuten uitlekken en spoel de aubergine goed af. Leg ze tussen enkele vellen keukenpapier en druk het vocht eruit.

Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Leg daar zodra de olie goed heet is enkele plakken aubergine in en bak ze om en om goudbruin. Leg ze vervolgens op een bord met keukenpapier. Verhit wat extra olie en bak de andere plakken op dezelfde wijze. Leg de aubergines niet in te koude olie want dan worden ze te vet.

Snij de sjalotjes en de knoflook in plakjes. Snij de tomaten in viet stukjes. Snij ook de plakken gebakken aubergines in reepjes.

Verhit 1 etlepel olie en bak de sjalotjes daar gedurende 5 minuten in goudbruin. Doe de aubergine, tomaten, knoflook en wijn erbij en laat alles 30 minuten afgedekt op laag vuur pruttelen.

Voeg de peterselie toe. Voeg ook naar smaak zout en peper toe.

Serveer de groenten heet met wat van de overgebleven peterselie eroverheen.