'Potaje' / Potage met kikkererwten, spinazie en kabeljauw

Dit gerecht wordt in Spanje op Goede Vrijdag gegeten, een overblijfsel van dat om religieuze redenen in de periode van de zg 'quaresma' (tussen Carnaval en Pasen) geen vlees genuttigd mocht worden. 
Ingrediënten:300 gram gedroogde kabeljauw, 400 gram kikkererwten, 1/2 kilo spinazie, 1 tomaat, 1 grote ui, 2 preien, 3 tenen knoflook, olijfolie, zoete (of als u dat lekkerder vindt pikante) paprikapoeder 

Bereidingswijze: Dit gerecht wordt gemaakt met gedroogde kabeljauw, diet eerst ontzout moet worden. Doe dat een dag van te voren in koud water. Ververs het water ondertussen drie keer. Ook de kikkererwten moeten de avond tevoren in de week gelegd worden.

Breng de kikkererwten aan de kook in vers water met wat olijolie. Op het moment dat het water begint te koken, zet het vuur laag, opdat ze niet barsten.

Kook in een andere pan de spinazie in water met zout en wat bicarbonaat, door de bladeren er even in te doen en weer eruit te halen.

Fruit ondertussen de knoflook, prei en ui goudbruin in een koekenpan. Wanneer dat zover is, voeg de parikapoeder toe en de tomaat, ontveld en van de zaden ontdaan. Om dit nog wat te verrijken kan er een glas witte wijn of wat groentenbouillon toegevoegd worden. Daarna met een staafmixer fijn hakken.

Voeg nu de gekookte spinazie toe, grof gesneden, toe en laat zo staan. Voeg na enkele minuten de kabeljauw toe. Zonder het echt te koken, neemt die dan de smaak op van het mengsel en de spinazie.

Zodra de kikkererwten gaar worden (wat soms wel twee uur kan duren in een gewone pan, afhankelijk van het soort, of een half uur in een snelkookpan), roer het mengsel van de spinazie en de kabeljauw er voorzichtig met een houten lepel doorheen. Daarna nog vijf uur laten staan zodat de ingrediënten elkaars smaak opnemen. Opwarmen en serveren.