Sofrito / Spaanse tomatensaus

De Spaanse keuken telt een aantal basis sauzen, waarvan 'sofrito', een mengsel van tomaat, ui en knoflook, er slechts één is. Omdat de saus zich goed laat invriezen wordt ze meestal in grotere hoeveelheden gemaakt en daarna opsplitst voor toekomstig gebruik. Ze heeft daarbij tal van gebruiksmogelijkheden, bv. als basis voor >>'paella', 'arroz a la cubana', >>marmitako, etc.

Ingredienten: 1 kilo rijpe tomaten, 500 g uien, 1 bol knoflook, 200 ml olijfolie, 1 theelepel suiker, halve theelepel zout

Bereidinsgwijze:
Snipper de uien en maak er een gladde emulsie van met de staafmixer. Doe in een pan en laat het op een laag vuur inkoken.

Schil en pers de knoflook. Meng die door de olie en maak ook hiervan met de staafmixer een brij van.

Voeg nu zodra het vocht in de uienemulsie is verdampt de knoflookemulsie toe. Zet het vuur hoger, en fruit het mengsel. Goed roeren. Voeg eventueel olie toe om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt;

Zet het vuur weer lager. Voeg suiker en zout toe. Blijf goed roeren.

Ontvel de tomaten en snij ze in blokjes. Maak ook hier met de staafmixer of blender een homogeen mengsel van. Doe het bij het uien-knoflookmengsel, zet het vuur weer wat hoger en roer goed door elkaar.

Zet het vuur zodra het weer begint te koken laag en laat zo ongeveer een uur indampen. Blijf goed roeren.

Haal de pan wanneer de saus goed dik is geworden van het vuur en laat afkoelen.

Verdeel in porties en vries eventueel een deel in.