Centollo al horno / Krab uit de oven

Een klassiek (kerst)gerecht in Spanje.

Ingrediënten: 1 vrouwelijke krab van 1 kilo (type zeespin of 'spider crab'), 1 prei, 1 wortel, 1 ui, 50 g. tomatensaus, 1 glas cognac, paneermeel, 1 laurierblad, verse peterselie, 50 g. boter en grof zout

Bereidingswijze:
Vul een pan met water, net genoeg om de krab te dekken. Voeg een zout toe. Doe de krab in de pan en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Verwijder het schuim.

Doe nu de krab in een schaal en vul deze met water, ijs en zout. Zodra ze is afgekoeld, verwijder het vlees uit het hoofd en de poten. Zorg ervoor dat daarbij voor dat er geen hard stuk van de schaal in terecht komt.

Snij de ui, prei en wortel fijn en fruit de ui in een ondiepe pan met een beetje olie. Zodra hij gaar is voeg de prei en de wortel. Voeg de tomatensaus en de laurier toe en kook gedurende 5 minuten op een laag vuur. Schenk dan de cognac bij en flambeer. Haal van het vuur en voeg het vlees van de krab toe.

Vul nu de schaal van de krab met het mengsel en bestrooi met paneermeel. Leg enkele stukjes boter op het oppervlak van krab en gratineer in de oven tot het paneermeel een korst vormt. Haal uit de oven en bestrooi met gehakte peterselie.

Serveer warm, eventueel vergezeld van een glas van droge sherry.

De krab behoort tot defamilie van de schaaldieren. Hij heeft een dikke bruine of roodachtige schaal die het vlees beschermt. Als voeding heeft het vooral veel eiwit en mineralen zoals jodium, natrium en kalium. Over het algemeen het niet aangeraden te eten bij gevallen van hyperurikemie of jicht.