Capón relleno / Gevulde kapoen

Een kapoen is een haan, die is gecastreerd werd voordat hij seksueel volwassenheid kon worden. Na de castratie werd hij minimaal 77 dagen vetgemest. Daardoor heeft hij veel buikspek, wat het gekookte vlees een speciale malsheid geeft. Hij weegt ongeveer drie kilo.

In Galicië, en ook in Catalonië, wordt kapoen traditioneel met de kerst gegeten. Beroemd zijn de kapoenen van Villalba (Lugo-Galicië) en Valls (Tarragona-Catalonië). In het laatste stadje worden ze op de zaterdag voor de kerst op de markt aangeboden.

Ingrediënten: (8 personen) 1 halfgrote kapoen, 1/4 kilo gehakt, 1/4 Kg. verse spek, de lever van kapoen, 8 pruimen, 100 g pijnboompitten, 4 appels (bv. reinetten). 100 g druiven of rozijnen, broodkruimels, 4 eieren, 2 grote uien, 6 wortelen, 1/2 liter witte wijn, 1 bol knoflook, salie, gehakte peterselie, tijm, 150 g varkensvet, zout en witte peper.

Bereidingswijze:
Mix een dag van te voren met een staafmixer of blender de knoflook, het spek, de kruiden, zout en peper en marineer de kapoen in dat megsel.

Schil de appels en snij ze in stukjes. Klop de eieren en meng ze met de appels, het gehakt, de fijngesneden lever, pruimen, druiven of rozijnen, pijnboompitten en broodkruimels. Maak hiervan een homogene massa.

Vul de kapoen met dit mengsel en naai dicht. Zorg ervoor dat de poten en de vleugels tegen het lijf aan blijven zitten zodat niets kan wegglijden. Doe de kapoen nu in een grote pan met olie, prik in het buikvet en bak aan alle kanten goed bruin. Haal uit de pan en zet apart.

Hak de uien en snij de wortelen in plakjes.

Bak nu in het vet dat in de pan is achtergebleven de uien en wortelen. Wanneer ze gaar worden leg de kapoen erin terug. Voeg de witte wijn eraan toe en laat gedurende 2 uur sudderen. Draai zo nu en dan om. Zorg ervoor dat de kapoen niet droog wordt. Mocht het nodig zijn voeg meer wijn of anders water toe.

Serveer met aardappelpuree en kool, geglazuurde kastanjes of gebakken appels.