Patatas a la extremeña / Aardappelen uit Extremadura

De streek Extremadura is de bakermat van beroemde Spaanse veroveraars als Francisco Pizarro (geboren in Trujillo) en Hernán Cortés (geboren in Medellín). Ook was het in het klooster van Guadalupe waar Columbus toestemming kreeg van de katholieke koningen Isabella en Ferdinand voor zijn eerste ontdekkingsreis, waaraan daarom ook vele 'extremeños' deelnamen. Het is dus niet vreemd dat er daarna -behalve zilver en goud geroofd uit Perú en México- al snel vele onbekende voedingsmiddelen uit het nieuwe continent zijn aangekomen, waarmee er allerlei variaties ontstonden op al bestaande gerechten. Dit gerecht, met aardappelen, paprika's en tomaten, is daar een resultaat van.

Ingrediënten: 500 g aardappelen, 1 teen knoflook, 250 g rijpe tomaten, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 laurierblad, 1 theelepel paprikapoeder (liefst uit La Vera), 100 g chorizo, 2 eetlepels olijfolie, peper, zout en peterselieblad

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij ze een gelijke stukken. Maak de paprika schoon en snij ook deze in stukjes. Ontvel en ontpit de tomaten.

Doe de olijfolie, de paprika´s, aardappelen, tomaten met het laurierblad, zout en paprikapoeder in een aardewerken schaal. Schenk er water overheen totdat alles onderstaat. Breng dit aan de kook en voeg op dat moment de fijngeknepen knoflook eraan toe.

Laat gedurende 30 minuten onbedekt sudderen. Strooi er de stukjes chorizo en fijngesneden peterselieblad overheen en laat afgedekt nog eens 10 minuten doorsudderen.