Boquerones rellenos al pimiento / Ansjovis gevuld met paprika

Wat elders in Spanje een 'tapa' wordt genoemd heet in Baskenland een 'pintxo', in de stijl van brood met een prikkertje. Deze 'pintxo' kan je vinden inde bars en restaurants van San Sebastian, Bilbao en andere plaatsen in Spaans Baskenland.

Ingrediënten:10 verse ansjovisjes, 1 rode paprika, 4 eetlepels bloem, 1 ei, olijfolie, stokbrood, 1 citroen, peper, zout en verse bladpeterselie.

Bereidingswijze:
Maak de ansjovisjes schoon. Snij de kop eraf en haal de ingewanden en graat eruit. Spoel ze goed af en vouw ze als een boekje open. Dep ze droog met keukenpapier. Strooi over elk opengevouwen ansjovisje een beetje peper en zout naar smaak.

Schenk intussen een laag van ongeveer 2 cm olijfolie in een braadpan en verhit deze tot ongeveer 180 graden celsius.

Snij de paprika in plakjes, ongeveer even groot als de opengevouwen ansjovis. Dep ze droog met keukenpapier.

Strooi de bloem in een diep bord en klop het ei los in een ander diep bord. Leg een plakje paprika op een opengevouwen ansjovisje en bedek deze met een tweede ansjovisje, als een sandwich. Dep de gevulde ansjovisjes in de bloem, rol ze door het ei en bak ze in een minuut of vijf in de olie totdat ze goudbruin zijn. Laat op keukenpapier uitlekken.

Snij de stokbrood in sneetjes en beleg deze met de gebakken ansjovis. Steek er een cocktailprikker in. Garneer met een schijfje citroen en wat verse peterselie.

N.B.: Bovenstaand recept gaat uit van vijf 'pintxos'. Wanneer u gasten hebt en ze allerlei 'tapas' wilt serveren ga dan uit van ongeveer twee of drie 'pintxos' per persoon.