Baskische Txakoli, kleine wijnproductie

Txakoli is een licht goudkleurige, wat zurige, droge witte wijn uit Baskenland, een van de kleinste wijnstreken van Spanje. Het wordt gemaakt van de inheemse Hondarribi Zuri druif wanneer die nog groen is. De wijn heeft een zeer kleine productie -net genoeg om aan de vraag in Baskenland zelf te voldoen. Daarom is er nauwelijks export van.

Txakoli heeft een frisse zure afdronk en wordt zo ingeschonken dat de fles ongeveer een 20-30 centimeter boven het glas gehouden wordt. Op die manier valt de wijn bruisend in het glas en komt er een de heerlijke frisse geur vrij.

'Denominaciones de Origen'
Hoewel Baskenland een vrij onbekende wijnregio is bestaan er drie zg. D.O.'s (Denominación de Origen): Bizkaiko Txakolina (D.O. de Vizcaya), Getariako Txakolina (D.O de Getaria) y Arabako Txakolina (D.O de Álava), allen kleine wijnbouwgebieden. De laatste is met amper 50 hectare de kleinste D.O. van heel Spanje. Een deel van de provincie Álava valt trouwens toe aan de La Riojastreek en mag haar wijn onder die veel bekendere D.O. verkopen. Het gaat hier vooral om rode, maar ook witte wijnen van druivensoorten als tempranillo, mazuelo en garnacha of viura, malvasía en garnacha blanca.

Alles wat daarbuiten valt in Baskenland is dus Txakoli. Traditioneel drinken de Basken die wijn bij verse vis, waar het ook uitstekend mee combineert. Tevens is het een goed gezelschap voor de traditionele >>'pintxos'. Het is een wijn, die altijd jong is en hetzelfde jaar waarin ze gebotteld is gedronken moet worden. Rode Txakoli wordt trouwens ook geproduceerd, evenals rosé. Ook die worden gemaakt van de Hondarrabi Beltza. Deze wijnen zijn ook fris en licht, maar nog schaarser dan de witte Txakoli.