Zelf 'membrillo' (kweeperengelei) maken

'Membrillo', kweeperengelei, is een traditionele lekkernij in Spanje. Je kunt het dan ook een veel winkels en supermarkten vinden. Op markten kan het ook 'a granel' gesneden worden. Maar het lekkerste is misschien wel als je het zelf gemaakt hebt met verse kweeperen.

Ingrediënten: 1 kilo kweeperen, suiker, 1 citroen

Bereidingswijze: Snij de kweeperen in vieren. Schil de citroen. Leg de kweeperen samen met de schillen in een pan met een dikke bodem en voeg zoveel water toe dat alles onderstaat. Breng aan de kook, bedek de pan en laat op een middelmatig vuur doorkoken tot alles gaar is.

Giet de kweeperen af, verwijder de schillen en laat afkoelen. Trek met behulp van een mes de schil van de kweperen en verwijder de klokhuizen.

Weeg de schone kweeperen en meet dezelfde hoeveelheid suiker af. Doe beide weer terug in dezelfde pan. Zet het vuur laag en roer alles goed om tot de suiker gesmolten is en het geheel een smeuïge massa wordt. Pureer de kweeperen met behulp van een staafmixer en laat 20 tot 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer daarbij regelmatig om.

Zodra je met een pollepel een streep kunt trekken over de bodem is de membrillo klaar. Breng dan over naar een vorm en laat afkoelen. Snij in stukken en bewaar in een tupperware in de koelkast.

Vaak wordt koude membrillo samen geserveerd met >>'queso de Burgos'.