Sopa de albóndigas de bacalao / Amandelsoep met kabeljauwballen

Een recept dat traditioneel in Spanje gegeten wordt rond Pasen omdat er in die periode van oudsher geen vlees gegeten mocht worden.

Ingrediënten (voor de soep): water, 3 teentjes knoflook, 3 eieren, verse of gedroogde peterselie, 1 citroen, amandelen, saffraan en zout;

(voor de gehaktballetjes): 1/4 kilo kabeljauw, 200 gram olijfolie eerste persing, 3 eieren, 1 glas witte wijn, 15 amandelen, pijnboompitten, broodkruimels, 2 laurierblaadjes, 1 eetlepel bloem, kaneel, peper, peterselie, 100 gram melk

Bereidingswijze: 
Kook allereerst de kabeljauw (zonder graat) met peterselie. Meng daarna goed de broodkruimels erdoorheen na die geweekt te hebben in de melk. Klop de eieren. Meng die met een lepel bloem, peper, een snufje kaneel, gehakte peterselie en de pijnboompitten. Kneed dit mengsel, maak er flinke ballen van en frituur deze in hete olijfolie.

Nu de soep: zet een pan met anderhalf liter water op het vuur met de knoflook, geschild en in schijfjes gesneden, de gehakte peterselie, saffraan en de amandelen en breng die aan de kook.

Terwijl het water aan de kook komt, breek de eieren. Leg de dooiers in een kom en het eiwit in de andere. Klop de dooiers, pers de citroen uit en voeg deze aan de dooiers toe. Klop nog even door en zet het weg.

Nu het water kookt, voeg geleidelijk en al roerend het wit van de eieren toe. Bedek de pan, zet het vuur uit, haal de staafmixer erdoorheen totdat alles goed glad is en laat zo staan.

Schep wat bouillon uit de pan en voeg deze al kloppend toe aan het eidooiermengsel zodat deze de juiste temperatuur krijgt om zonder te schiften in de bouillon gegoten te worden. Voeg deze daarna al roerend toe aan de bouillon. Blijf roeren opdat het bouillon glad blijft. Voeg de kabeljauwballen doe en warm op een laag vuur opnieuw op alvorens te serveren. Bij het opscheppen gaan we uit van zo'n 4 kabeljauwballen per persoon.