Buñuelos de bacalao / Spaanse oliebolletjes met kabeljauw

Ingrediënten: 400 g gezouten kabeljauw, 3 eieren, 1 1/2 kopje bloem, 1/2 kopje koude melk melk, 3 fijngehakte sjalotjes, 2 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel zout, vers gemalen zwarte peper, 1 tot 2 kopjes olijfolie of andere plantaardige olie

Bereidingswijze:
Laat de kabeljauw 12-14 uur van tevoren in koud water weken. Ververs het water iedere 4-5 uur.

Giet de vis af, spoel af en doe in een pan. Vul deze met koud water en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan. Verwijder het vel en de graatjes van de afgekoelde vis en trek met een vork in stukjes.

Meng de melk, drie eierdooiers en zout toe in een mengkom. Klop tot ze volledig met elkaar vermengd zijn. Voeg al kloppend de bloem beetje bij beetje eraan toe. Verwijder eventuele klontjes en blijf bloem toevoegen tot een consistentie verkregen wordt. Meng de sjalotjes, peterselie, peper, en evt. nog wat zout naar smaak erdoorheen.

Klop het eiwit en schep door het vismengsel. Voeg toe aan het deeg en roer goed door totdat een homogene massa ontstaat.

Vul een pan met olie en verhit deze. Leg steeds 1 eetlepel van het mengsel erin en bak die bruin. Laat daarna de 'buñuelos' 2 minuten uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze met aioli (>>zie recept).

Tip: Voor wie niet zo van vis houdt of wat anders wil is een smaakvolle variatie hierop Buñuelos de queso. Gebruik dan i.p.v. de sjalotjes, peterselie en kabeljauw: 1/4 kopje geraspte oud belegen Manchego of Parma kaas en 1 kopje geraspte jonge Emmenthaler of Maasdammer. Meng die met het geklopte eiwit goed door het deeg en bak ze op dezelfde wijze als boven omschreven.