Ensalada de Xató / Catalaanse salade

De 'Xato' of 'cható' stamt uit het wijngebied van de Penedés. Op het moment dat daar de wijn van oudsher gereed was om geproefd te worden was er een ceremonie waarbij een kraantje (l'aixetó) in de wijncontainer geplaatst werd. Dit moment werd 'aixetonar la bóta' genoemd en markeerde het begin van de viering van een wijnfeest (xatonada) die vergezeld werd van een maaltijd van datgene wat altijd wel in het huis van de lokale boeren en vissers voorradig was. Dit werd geserveerd met groente uit het winterseizoen en een salade met een speciale saus: de 'Xato' saus.

Ingrediënten: (voor de salade) 1 krulandijvie, 100 gram ontzoute kabeljauw, 100 gram tonijn in olie, 6 ansjovis, 50 gr. groene olijven, 50 gr. zwarte olijven.

(voor de saus) 2 of 3 rijpe tomaten, 1 hele knoflook, 100 gr. geroosterde amandelen, 50 geroosterde hazelnoten , 2 gedroogde paprika's, 1 klein sneetje toast, 200 cl. van extra vierge olijfolie, 100 cl. witte wijnazijn, zoete paprikapoeder, 1/2 Spaanse pepertje en zout.

Bereidingswijze: Allereerst moet de ontzoute kabeljauw geweekt wordn -als het niet al gereed is voor de consumptie. Om zelf te ontzouten, zet het gedurende ongeveer 48 uur in water, en ververs dat elke 12 uur.

Maak nu de saus. Rooster de tomaten en knoflook, week en schil de amandelen en de hazelnoten, week de paprika. Doe dat alle ingrediënten voor de saus in een kom en maak deze fijn met een staafmixer of een vijzel. Laat daarna afkoelen.

Was de krukandijvie en snij deze klein in een slaschaal. Voegen vlokken kabeljauw, tonijn, ansjovis en olijven toe en schenk er met mate de saus overheen. Doe de rest van de saus in een sauskom en serveer deze apart.

Het is een traditie om bij dit gerecht een wijn te serveren uit gebied van de >>Penedés gebied. Maar elke andere Spaanse wijn gaat natuurlijk prima.