Pastel de cabracho / Schorpioenvis paté

'Pastel de cabracho' is een soort puree of paté gemaakt met het semi-vette vlees van de schorpioenvis. Het is een traditioneel gerecht uit de keuken van o.a. Asturië, Cantabrië en Baskenland, alhoewel het tegenwoordig in heel Spanje wel gegeten wordt. Schorpioenvis heeft wit vlees met een fijne textuur. In plaats van deze nogal specifieke vis kan ook heek gebruikt worden.

Ingrediënten: 1 kilo schorpioenvis, 1 theelepel zout, halve theelepel peper, 2 eireren, 3 eetlepels tomatensaus

Bereidingswijze:
De schorpioenvis moet gedurende enkele minuten worden gekookt om het gif van de stekels te geneutraliseren. Maak het daarna schoon en fileer het (zorg ervoor dat alle graten worden verwijderd). Snij het vlees daarna in kleine stukjes en smoor in een pan. Laat vervolgens afkoelen.

Klop de eieren en meng die door de vis. Voeg zout, peper en de tomaatsaus toe. Doe het mengsel in een broodvorm, vooraf ingesmeerd met boter of olie, en bak gedurende 45 minuten en  op een temperatuur van 180 ° C in de oven, 'au bain marie'. Controleer met een naald of het gaar is en haal de paté warm uit de vorm. Snij in plakken.

Dit gerecht kan koud of warm gerserveerd worden. Warm wordt het meestal vergezeld van tomaten- of bechamelsaus. Met warm weer is koud serveren echter eerder aan te raden. Smeer er dan >>mayonaise overheen, liefst zelfgemaakte, of leg er schijfjes citroen en stukjes olijf op. Het kan ook gserveerd worden met verschillende sauzen (mayonaise, tomatensaus...), voor ieder wat wils.