De gastronomie van de Canarische eilanden is een mengeling van traditionele Spaanse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden, wat het zo origineel maakt. Het is daarom zeer de
moeite waard om tijdens een vakantie op zoek te gaan naar de echte lokale keuken.
De basis van de typische Canarische keuken is een mix van groenten, fruit en vis. Dankzij het zachte klimaat bieden de lokale markten een overvloed aan
verse en goedkope seizoensproducten. Op de Canarische eilanden bestaat een ruime keus uit tropische
fruitsoorten: mango, avocado en papaja. De 'plátano canario', een kleinere bananensoort, wordt algemeen beschouwd als één
van de beste van de wereld.
Typische gerechten
Voor wie van vis houdt zijn de Canarische eilanden in een waar paradijs. Typische regionale recepten zijn onder andere 'caldo de pescado' (vissoep), 'vieja sancochada' (stoofschotel van zeebrasem) en 'sancocho Canario' (zie foto boven), een stoofpotje gemaakt van gezouten kabeljauw en zoete aardappel. Ook vers gegrilde sardines zijn populair. >>'Gofio' is één van de oudste traditionele recepten van de Canarische eilanden, afkomstig van de oorspronkelijke bevolking, de zg. 'Guanches'. Het is nog altijd de basis voor vele recepten,
>>'Papas arrugadas' is eengerecht, dat bestaat uit kleine, nieuwe aardappels gekookt in de schil of in zout water. Wat ze zo bijzonder maakt is de speciale saus,'mojo' genoemd. Met olijfolie als basis worden daar verschillende kruiden en specerijen aan toegevoegd om een pikante, groene, rode of oranjekleurige saus te maken.
Desserts
Het meest typische toetje is 'bienmesabe' ('smaakt me goed”), een combinatie van amandelen, citroenschil, suiker en eieren. 'Huevos mole' is een andere populaire pudding, gemaakt
van eierdooiers, opgeklopt met suikersiroop en kaneel. De
marsepeinen pralines uit Tejeda en het schuimgebak uit Moya zijn andere Canarische specialiteiten.
Wijnen en andere dranken
De wijnen uit het eiland Lanzarote hebben sinds 1993 hun eigen 'Denominación de Origen. De druiven daarvoor worden verbouwd in kuilen in zwart vulkanisch grond, zodat de planten in de vegetale grond daaronder kunnen wortelen. Je hebt een variatie van droge wijnen, met een minimum van 10,5% alcohol, zoete, met een minumum van 15%, likeurwijnen, champenoise wijnen, witte, rode en roséwijnen. Druivensoorten die gebruikt worden zijn voor witte wijnen de Blanca Malvasia, Breval, Burrablanca, Diego, Moscatel, Listán blanco en Pedro Ximénez, de laatste vooral ook bekend van de sherry wijnen. Voor rode wijn worden de Negramoll, Listán negro en negra común verbouwd.
Een andere specialiteit van de Canarische eilanden is de 'Ron Miel', honingrum. Het wordt beschouwd als
lokale delicatesse en is te koop bij marktkraampjes, in winkels en
achter de bar in de meeste restaurants. De meesten drinken dit
hjet liefst puur of met een beetje ijs, anderen vinden het lekker in
de koffie.
Typisch is ook de 'miel de palma'uit Gomera. Dit is een zoete stroop, die verkregen wordt door de het sap van de Canarische palmboom (Phoenix canariensis) dik te koken. Er wordt van beweerd dat degenen, die het dagelijks eten ouder worden dan normaal.
Tapas
Een
“tapa” is een klein, licht minihapje, dat door
de Spanjaarden bij een aperitief (wijn, vermouth of bier) voor de lunch of het diner wordt gegeten. Tapas kunnen op verschillende manieren worden opgediend – als
een “pincho” (op een stokje), als kleine portie van een bepaald gerecht
of op een sneetje brood. In sommige gebieden in Spanje worden ze gratis bij het drankje aangeboden, in andere moet er iets extras voor betaald worden. Op Gran Canaria worden ´tapas' 'enyesques'
genoemd.