Olla gitana

'Olla Gitana' (in het Nederlands 'Zigeunerpot') wordt bereid met een combinatie van groenten, kruiden en fruit. Deze mix maakt het een zeer smakelijk gerecht, geschikt voor vegetariërs en niet-vegetariërs.

Ingrediënten: 150 g kikkererwten, 150 g gedroogde witte bonen, 250 g sperziebonen, 250 g vruchtvlees van een pompoen, 2 wortelen, 2 stoofpeertjes, 2 aardappelen, 1 ui, olijfolie, 2 tomaten, 1 flinke teen knoflook, 1 theelepel milde paprikapoeder, enkele draadjes saffraan, peper, zout

Bereidingswijze: 
Zet de kikkererwten en bonen een nacht in het water.

Snij de voolgende dag de pompoen in blokjes en de worlen in plakjes. Schil de peren en de aardappelen en snij ze in blokjes. Snipper de ui en hak. Ontvel de tomaten en snij ze ook ijn blokjes.

Breng de kikererwten in een pan met vers water en zout aan de kook en laat ze een half uurtje op een laag pitje koken. Roer dan de sperziebonen, de pompoen, wortelen, peertjes en aardappelen erdoor, en laat nog eens een kwartier doorkoken.

Fruit ondertussen in een pannetje met olijfolie de gesnipperde ui tot hij glazig is. Voeg dan de tomaat toe, en roer die door de ui. Laat alles even sudderen.

Wrijf in een vijzel de knoflook fijn samen met de paprikapoeder, de saffraan en een klein beetje zout. Roer dit mengsel door de tomaat- en uiensaus en laat het nog een kwartiertje zachtjes pruttelen.

Meng de saus door de stoofpot, laat nog even doorkoken en breng alles op smaak met zout en peper. Strooi voor het opdienen er eventueel wat verse munt overheen.