Garbanzos con congrio / Kikkererwten met zeepaling

'Garbanzos con congrio' is en typisch gerecht uit Calatayud, met een geschiedenis dat ongeveer 5 eeuwen teruggaat toen in deze Aragonese stad een belangrijke industrie bestond van scheepstouwen. Deze werden naar alle havens van Spanje verhandeld. Eén van die havens was die aan de Costa da Morte in Galicië, waarvandaan weer zeepaling werd meegenomen. Omdat de terugreis, door het binnenland van Spanje, lang was, moest dat in gedroogde vorm gebeuren.

Ingrediënten: 50 g. kikkererwten, 150 g (gedroogde) zeepaling, 2 eieren, 4 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 20 g. pijnboompitten, 3-4 sneetjes brood, olijfolie, laurierblad, 1 takje peterselie, zuiveringszout, zout

Bereidingswijze:
Laat de kikkererwten met wat zuiveringszout en de gedroogde zeepaling een nacht lang in lauw water staan. In het geval de zeepaling niet gedroogd is zal dat laatste niet nodig zijn.

Spoel de kikererwten goed af en breng ze, samen met de ui en het laurierblad, in een pan met schoon water aan de kook. Laat zo ongeveer 1 uur gaar koken.

Snij de zeepaling in stukken, voeg deze toe en laat 20 minuten lang meekoken.

Kook ondertussen de eieren hard en bak het brood in een koekenpan met wat olijfolie. Maal de pijnboompitten, knoflook, peterselie en het brood met een vijzel tot een homogeen mengsel. Doe dit met de fijngesneden eieren bij de kikkererwten. Laat nog eens 15 minuten lang doorkoken.

Serveer met een frisse salade.