Estofado de gambones con sepia al vermut / Sepia-garnalenstoofpot met vermouth

'Sepia' is een inkvissoort, waarvan het vlees vaak nogal taai is. Om die goed zacht te krijgen moet het of heel kortdurig bereid worden zodat het niet te droog wordt, of anders -voordat het wordt toegevoegd- ca. 30 minuten apart stoven.

Ingrediënten: 400 g. sepia, 100 g. grote garnalen, 2 kleine sjalotjes, 50 ml. witte vermouth, 1 theelepel tomatenpuree, 1/2 sinaasappel, peterselie, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout; olijfolie, 1/2 theelepel zoete gerookte paprikapoeder, 1 laurierblaadje; 5 zwarte peperkorrels; 1 citroen, 500 ml water.

Bereidingswijze:
Snij de sjalotjes fijn en rasp de halve sinaasappel. Maak de sepia schoon en snij ze in ringen. Pel de garnalen en bewaar de schillen en de koppen apart.

Maak een bouillon door de garnalenschillen en -koppen eerst heel even in 2 eetlepels olijfolie aan te bakken, vervolgens de gerookte paprika erdoorheen te roeren en er water bij te schenken. Laat met het laurierblaadje, de peperkorrels en de schil van de citroen erbij 30 minuten lang op een laag vuur sudderen.

Giet het dan door een fijn vergiet en vang de bouillon op in een kom. Druk met een lepel of met vijzel zoveel mogelijk het vocht uit de resten van garnalen.

Verhit nog eens 2 eetlepels olijfolie in een diepe koekenpan en bak op een middellaag vuur de sjalotjes tot die bruin beginnen te worden. Doe er de vermouth en de tomatenpuree bij en laat inkoken.

Voeg al roerend de inktvisringen en de sinaasappelrasp toe. Schenk nu 200 ml van de garnalenbouillon erbij en laat 5 minuten zachtjes koken totdat de sepia zacht is.

Voeg nu ook de eetbare delen van de garnalen toe en laat die in korte tijd gaarkoken. Bestrooi met de fijngesneden peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Serveer naar smaak met wat witte rijst of stokbrood.