Gachasmigas murcianas

Murcia wordt 'la Huerta de Europa' -de groententuin van Europa- genoemd. Dit omdat er zulke hoeveelheden diverse groenten en fruit worden gekweekt, van paprika, brocoli, artisjokken en bonen tot meloenen, perziken en pruimen. Daarom zal het niemand bevreemden dat de regio zoveel typische traditionele gerechten kent. Een authentiek recept is 'gachasmigas murcianas', een gerecht op basis van meel en olie, en met een variëteit aan groenten.

Ingrediënten: (voor 2 personen) 1 bloemkool, 6 grote champignons, 3 kleine artisjokken, 4 lenteuitjes, 1 wortel, water, olijfolie, bloem, 50 g spek, 100 g chorizo (in een stuk), zout en peper, .  

Bereidingswijze:
Wassen en snij de groenten. Bak daarna 4 bloemkoolroosjes gaar in ca 25 cl olijfolie en leg ze in een schaal. Doe hetzelfde met de andere groenten, soort bij soort, en leg ze bij elkaa op het bord.

Snij vervolgens de chorizo in kleine stukjes en bak ze even aan. Bak ook de spek goed uit. Bewaar het vet dat daarbij is vrijgekomen.

Voeg 150 cl water daaraan toe en laat samen aan de kook komen. Strooi er 125 g bloem doorheen, en roer wanneer het begint te borrelen goed door tot er een glad papje ontstaat. Bewerk deze nu met een spatel en verdeel het, naarmate het droger wordt, in steeds kleinere stukjes. Doe er als het te veel gaat plakken nog wat olie bij. Na zo'n twintig minuten moet het korrelig en krokant zijn geworden. Dat zijn de 'migas' (kruimels).

Voeg naar smaak zout en peper toe, en doe er alle groenten bij. Laat goed warm worden voor het gerecht te serveren.