Enkele verfrissende dranken zonder alcohol

In Spanje heeft men ervaring met warme zomers. Het kwik kan er op sommige plaatsen -en zeker bij en hittegolf- tegen de 50º aanstrijken. Aan te raden is om je dan vooral rustig te houden en altijd de schaduw op te zoeken. Als het kan alleen 's ochtends vóór en 's avonds na 10 uur buiten verfrissing zoeken. En verder veel drinken. Hier volgen enkele verfrissende recepten.

Granizado de limón
Het gaat om één van de recepten, die het meest gedronken worden tijdens de hete Spaanse zomers. Daarnaast is het een goede keuze tussen de verschillende gangen door en helpt het bij de spijsvertering.

Rasp de buitenkant van de schillen van 3 citroenen. Pers ze daarna uit en meng het sap en de schil met 200 gram suiker. Dit mengsel moet dan ongeveer 7 minuten op middelhoog vuur gekookt worden totdat het is teruggebracht tot ongeveer de helft. Meng het met 750 ml koud water in een tupperware, roer goed het suiker-citroenmengsel erdoorheen en zet het in de vriezer. Tijdens het vriesproces moet het er iedere 30 minuten uit gehaald worden om opnieuw te roeren totdat het bevroren is in kleine stukjes ijs.Voor het serveren nog eens extra doorroeren.

Semigranizado de sandía.
Ontpit een watermeloen (sandía) en snij in plakjes. Voeg een half eetlepel honing en een eetlepel gemalen ijs. Shake en serveer in een cocktailglas met een takje munt.

Cocktail ijs meloen
Bevries meloenpulp. Mix het met citroensap, suiker en rum. Serveer met muntblaadjes.

Horchata
Horchata is een drankje uit de regio Valencia, met een melkachtige substantie, gemaakt van zg 'chufas', aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. In Valencia heet het 'orxata'. Het drankje wordt buiten Spanje ook gemaakt in Italië en op Malta, maar dan met wilde amandel olie. In Frankrijk wordt een vergelijkbaar drankje gemaakt maar dan op basis van gerst, 'orgeat', van 'orge', het Franse woord voor gerst). Op Cuba en Puerto Rico wordt het op basis van sesamzaad gemaakt.

Zie ook: >>Cocktails van Spaanse makelij