Empanadillas (Spaanse pasteitjes)

Ingrediënten: 3 blikken tonijn in olijf- of zonnebloemolie, 5 eieren, 1/2 fijngesneden ui, tomatensaus of -puree, 1/2 glas witte wijn, 1/2 glas olijfolie, bloem, zout naar smaak

Bereidingswijze: Meng de witte wijn met de olijfolie, voeg zout toe en klop dit totdat het goed gemengd is en er wat troebel uitziet. Voeg dan langzaam de bloem toe totdat er een deeg ontstaat wat bij het kneden niet meer kleeft. Laat het deeg twee uur staan, afgedekt op een koele plaats.
Kook 4 van de eieren en bewaar de vijfde. Terwijl ze koken, open de blikken tonijn, laat de olie eruit lopen -niet in de afwasbak maar bewaar die voor salades. Doe de tonijn op een bord en maak het met een vork fijn.
Snij de gekookte eieren fijn en meng ze door de tonijn. Fruit het ui goudbruin en laat even met de tomatensaus of -puree sudderen. Meng daar de tonijn en het ei doorheen. Zout eventueel naar smaak. Het mengsel meteen laten afkoelen.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven blad waarbij het overal even dik moet worden. Snij vervolgens cirkels uit, met vormen die daarvoor bestemd zijn of anders met de bovenkant van een breed glas of iets anders wat rond is.

Leg wat van de vulling in het midden van de cirkel en vouw het geheel dan dubbel zodat een halve maan-vorm ontstaat. Druk met een vork de open kant van het pasteitje goed dicht.

Bestrijk ze met het geel van het vijfde ei en leg ze in de oven (180º) totdat ze goudbruin zijn. Ook kunnen ze in hete olie gefrituurd worden. In dat geval is het vijfde ei niet nodig.

Zie ook:
>>Asturiaanse 'empanadillas' (gevuld met serranoham en chorizo)
Voor veganisten kunnen de 'empanadillas' ook gevuld worden met >>pisto.