Pulpo a la gallega*

* (Galicische Octopus)

Ingredienten (4 personen):
1 pulpo (octopus) van 2 kilo
½ kilo aardappelen
zoete paprikapoeder
pikante paprikapoeder
olijfolie (het liefst extra vierge)
grof zout.


Bereidingswijze: Een octopus is één en al spier. Die moeten eerst 'ontspannen' worden. De traditionele manier is om het dier (dat al dood is) honderd keer tegen een rots aan te slaan. Maar een gemakkelijkere en minder gewelddadige methode is het dier enkele dagen in de vriezer te bewaren. Een dag voordat het gekookt gaat worden wordt het dan op een bord ontdooid in de ijskast.

We gebruiken een grote pan met water en daarin een ui, en zodra het water aan de kook komt pakken we de inktvis erin door het bij de kop beet en doen het drie keer in en daarna weer uit het water alvorens het er definitief in te leggen. Daarna laten we het gedurende 50 minuten koken. Vervolgens doen we het vuur uit, leggen een deksel op de pan en laten het nog een kwartier zo staan.

In hetzefde water koken we de aardappelen, die geschild en in schifjes gesneden zijn. Terwijl dat gebeurd snijden we de octopus in niet al te dikken schijven. Als dan de aardappelen gekookt zijn, halen we ze uit het water en leggen we ze op een bord naast elkaar. Erbovenop leggen we de inktvisschijven.

Als laatste schenken we er de olijfolie overheen en strooien er het zout en de paprikapoeder naar smaak overheen.