'La vendimia', de wijnoogst in Spanje

La 'vendimia', de wijnoogst in Spanje, is elk jaar van begin september in het zuiden van het land -waar een warmer klimaat heerst- tot eind oktober -in het koudere noorden. De druiven worden verzameld, waarna daarvan wijn wordt geproduceerd d.m.v. fermentatie. Een half jaar later, in januari, komen de jonge witte, rode en rosé wijnen op de markt, na een jaar heb je de eerste rode en witte wijn van het vat. Nog een jaar later verschijnt de zg. 'Crianza' (eerste rijping), waarna weer een jaar later de 'Reserva' wordt verkocht, beiden in het geval van rode wijnen. Weer twee jaar later kan men dan uiteindelijk de zg. 'Gran reserva' nuttigen.

De Spaanse markt heeft de afgelopen jaren een verandering ondergaan. De wijndrinker verlangt meer kwaliteit. In 2008 was de jaarlijkse consumptie per hoofd 20 liter. De algehele wijnproductie was 47 miljoen hectoliter.

De meest gangbare wijndruiven:
(Wit)
- Viura of Macabeo (Penedés): Deze druif geeft een fijne, droge en zurige wijn met een fruitige aroma (appel, perzik, komkommer). Wordt samen gebruikt met de Parellada of Xarelo voor de Cava.
- Airén of Valdepeñera, Manchega: Wordt vooral gebruikt in de Valdepeñas streek en La Mancha, maar ook voor de witte wijnen van Madrid. Vooral geschikt voor jonge wijnen met een fruitige en een lichte anijssmaak.
- Albariño (Rias Baixas): Aromatische witte wijnen met een ronde, zure smaak, die door rijping over het algemeen een aroma naar bloemen (acacia, oranjebloesem) krijgt.
- Chardonnay (Navarra, Somontano): Zeer evenwichtige wijnen, die geschikt zijn voorrijping. De aroma´s zijn fruitig (appel, perzik, guayaba). De rijpere wijnen smaken licht naar noten.
- Palomino (Jerez): Sterke wijnen (sherry), droog en met een lage zuurtegraad en een frisse smaak met nuances van bittere amandel.
- Pedro Ximénez (Montilla-Moriles, Málaga): Bleke, zoete en licht bittere wijnen met een hoog alcoholgehalte en aroma naar rozijnen, koffie, chocolade, cacao en dadel. Wordt ook gebruikt voor meer onbekende jonge, droge wijnen.
- Verdejo (Rueda): Wijnen met een evenwichtige zuurtegraad en alcoholgehalte. Deze druif ook gemengd met de eerdergenoemde Viura. Ze hebben een lichte hooi- of lauriersmaak en zijn fruitig (appel, peer). Na de rijping hebben ze een licht amandelaroma.

(Rood)
- Cabernet Sauvignon of Petit Cabernet, Vidure, Petit Vidure (Somontano, Navarra, Rioja, Ribera del Duero, Cariñena, Catalunya, Valdepeñas, etc.): Wijnen met een intense kleur, body en aroma en veel tanine, die goed gerijpt kunnen worden. De jongere wijnen hebben een fruitige smaak; de gerijpte wijnen smaken naar drop of truffel en hebben een licht rokerig aroma.
- Garnacha (Rioja, Navarra, Madrid, Cariñena, La Mancha, Alicante,etc.): Wijnen met een hoog alcoholgehalte (tot zelfs 15-16%), veelal jonge en rosé wijnen. Aroma: peper, drop, anijs, rode vruchten.
- Merlot (Navarra, Catalunya): Wijnen met een kleur van robijn, weinig tanine en lichte zuurtegraad, die goed verouderen. De druif combineert goed met Cabernet Sauvignon. Aroma: bloemen, tabak, truffel...
- Monastrell (Jumilla): Wijnen met een intense kleur en hoog alcoholgehalte, vaak wat ruw van smaak als ze jong zijn, maar uitstekend geschikt voor de rijping. Aroma: rijpe vruchten, vijen- en pruimencompote.
- Syrah (La Mancha, Valdepeñas): Wijnen met veel tanine en body en smaak naar rode vruchten en viooltjes.
- Tempranillo of Cencibel, Tinta del país, Ull de Llebre (Rioja, Ribera del Duero, La Mancha, Alicante): Aromatische wijnen van een hoge kwaliteit, met weinig kleur, zuurtegraad en alcoholgehalte. Ze zijn zeer geschikt voor rijping. Aroma: zwarte pruimen en rode vruchten. Na de rijping wordt de smaak spijzig.

Zie ook: De Spaanse
wijnen.