Spaanse wijn en Nederlandse kaas, een ideale combinatie

Niemand kan ontkennen dat Nederlandse kaas erg goed samen gaat met Spaanse wijnen. En vooral de Nederlanders, die in Spanje wonen, zullen daar alles vanaf weten. Maar hoe kunnen kaas en wijn nu, volgens hun smaakkarakteristieken, het best gecombineerd worden? Bestaan daar regels voor? En is het waar dat bij een goede kaas altijd een rode wijn geschonken hoort te worden?
In de diepste zin bestaan hier natuurlijk geen echte normen voor en moeten we ons houden bij de premisse dat “smaken verschillen”, maar enkele richtlijnen kunnen er toch wel gegeven worden. Zo is het het beste om een wijn bij een kaas te kiezen, die daar wat smaak betreft het spiegelbeeld van is, of de smaakintensiteit van beiden als uitgangspunt nemen. Bij een zoete gatenkaas bijvoorbeeld drinkt een lichtzoete witte wijn, zoals “Diamante”, goed weg, maar een jonge rode “cosechero” kan ook de voorkeur krijgen. Een stevigere wijn, zoals Cariñena, gaat goed bij een komijn- of kruidnagelkaas, maar dat geldt ook voor een kruidige wijn, gerijpt in eikenhout. Met de structuur en smaak van een kaas in gedachten kunnen we allemaal voor onszelf op zoek gaan naar een voor ons passende wijn.

Combinaties om eens uit te proberen:

Maasdammer.

In plaats van een jonge rode wijn is het minstens zo aantrekkelijk om eens een zoetige witte wijn te proberen, zoals “Diamante” uit La Rioja.

Goudse kaas, Stolwijker kaas...
Alle mogelijke rode wijnen vormen een perfecte combinatie met dit type kazen: Ribera de Duero, Rioja, La Mancha. Opklimmend van jong naar “crianza” en “reserva” naar gelang de leeftijd van de kaas. Als hij belegen is, kan ook de pittige en witte “Rueda” er goed bij gedronken worden.

Leidse kaas.
Zuurdere witte wijnen, zoals “Txakoli” drinken goed bij deze licht frisse, komijnkaas.

Edammer.
Wanneer hij jong belegen is vraagt deze kaas om lichte witte wijnen, zoals “Ribeiro” uit Galicia of een “Penedés”.

Oud Amsterdam.
Krachtige rode wijnen, uit La Mancha, Extremadura, Bierzo...


Friese Nagelkaas.
Cariñena of een Port-achtige rode wijn zijn aan te raden. Ook een “Fino” of een “Moriles” kunnen als een goede combinatie ervaren worden.