Somontano, onder de bergen

Ondanks de nabijheid van bekendere wijnstreken, als Navarra, heeft Somontano daar niet veel mee gemeen. Dat ligt vooral aan de ligging, 'onder de bergen' van Huesca, zoals de naam al zegt. Tot begin deze eeuw werd deze wijn vrijwel uitsluitend voor de verkoop over de Franse grens gebracht. In Spanje zelf was de wijn daardoor vrij onbekend. ;isschien daardoor kreeg het pas in 1984 -na een lange strijd van de plaatselijke wijnboeren- een 'Denominación de origen'. Sindsdien is de wijn eigenlijk alleen maar beter geworden.

De oorspronkelijke wijnen, van druivensoorten als 'Moristel' en 'Alcañon', zijn dankzij het bergklimaat en de vruchtbare bodem, verfrissend licht en subtiel. De omstandigheden in het gebied zijn dan ook zodanig dat nieuwe bedrijven zich hier vestigen met andere druiven als 'Cabernet sauvignon', 'Chardonnay' en 'Chenin blanc'. Zo wordt er geëxperimenteerd met allerlei mogelijke composities, zoals 'Tempranillo', 'Moristel' en Cabernet', 'Chardonnay en macabeo(viura)' en 'Macabeo' en 'Alcañon', evenals dat er wijnen geproduceerd worden van 'Gewürztraminer' met 'Moristel'. De resultaten blijken soms zelfs spectaculair te zijn.

N.b. Rode Somontano wijn wordt kouder gedronken dan andere rode wijnen. In de streek Huesca hebben de restauranten speciale koelkasten om deze wijn op temperatuur te kunnen serveren aan de klanten.