Pan tumaca




Geroosterd brood met tomaat op de Catalaanse manier en serranoham


Van de pan tomaca wordt verteld dat het speciaal bedacht werd om de Catalaanse ham meer smaak mee te geven. Aangezien de Catalaanse ham niet de beste van Spanje bleek te zijn, werd de wat droge smaak zo enigszins gemaskeerd door de tomaat. Tegenwoordig is het een zeer gewaardeerde tapa.


Ingredienten:
olijfolie
extra vierge
teentje knoflook, geplet of uitgeperst
stevig stokbrood van 2 cm dik, of anders boerenbrood
zeer rijpe, sappige tomaten in tweeën gesneden
serranoham

Bereidingswijze: De hoeveelheden hangen af van hoeveel er gemaakt wordt en kan onderhand aangepast worden.


Rooster het brood totdat het knapperig wordt, wrijf het in met de knoflook.

Wrijf het vervolgens grondig in met de inhoud van de gesneden tomaat. Schenk er de olie overheen en strooi zout naar smaak. Leg er een plakje van de ham bovenop.

Voor de vegetariërs zonder serranoham en een extra scheutje olijfolie.