Cocido madrileño / Potage van kikkererwten uit Madrid'Cocido madileño' is een kikkererwtengerecht, dat traditioneel in Madrid wordt gegeten. Het is een variatie op andere kikkererwtengerechten, die ook nog altijd in andere plaatsen van het oude Castillië worden geserveerd. In Salamanca bv. wordt het gekookt met een bal, die is gekneed van broodkruimels, ei, peterselie en knoflook, genaamd 'relleno'.

Ingrediënten (5 personen): 250 gr. castillaanse kikkererwten, 500 gr. gelatineus vlees, 1/2 kip (niet te oud), 100 gr. wit spek, 100 gr. gesneden ham, 1 bloedworst, 1 verse chorizo, 1 gezouten varkenspoot, groenten (bv. 2 grote wortels, witte kool, snijbonen...)

Bereidingswijze: Het beste om dit gerecht in te koken is een snelkookpan, die met genoeg water gevuld wordt om het vlees, het spek, de kip en de ham te bedekken.


Zodra er door de verhitting schuimvorming plaatsvindt, moet het schuim verwijderd worden en wanneer het water kookt worden de kikkererwten en de varkenspoot, die samen eerder 10 uur in de week hebben gestaan, toegevoegd.

Zodra het water opnieuw kookt moet naar smaak het zout erin worden gestrooid.

Vervolgens moet de pan op een heel laag vuur gezet worden en dat gedurende ongeveer een uur of drie.

In en andere pan worden de groenten gekookt met de verse chorizo en de bloedworst. Hierbij moet op de tijd gepast worden, omdat de bloedworst stukgekookt kan worden.

Vijftien minuten voordat de cocido geserveerd gaat worden, moeten zes aardappelen, die in weer een andere pan ook eerder gekookt zijn, overgoten worden door een beetje jus uit de snelkookpan.

Dan wordt alle jus uit de snelkookpan door een vergiet gegoten en met krulvermicelli gekookt. Deze soep ("sopa de cocido") wordt als voorgerecht geserveerd.

De kikkererwten worden daarna droog geserveerd met de ham, het spek, de kip en het vlees in stukjes gesneden. Ook de "relleno" wordt hieraan toegevoegd.

De groenten, die in een koekenpan in olijfolie zijn opgebakken met een teentje knoflook (en/of paprikapoeder) worden in een andere schaal geserveerd met de chorizo, de bloedworst en de aardappelen.