Calamares en su tinta / Pijlinktvis in eigen inkt

Ingredienten: Anderhalve kilo kleine, verse pijlinktvisjes (met inktbuidel), 8 lepels olijfolie. 4 grote uien, 1 knoflook teen, verse peterselie, nootmuskaat, gemalen peper, 1 theelepel zout, 21/4 dl. koud water, 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze: 

Snij de calamares door het staartstuk en de kop stevig beet te pakken en de vin en het buitenste gedeelte van de staart van de kop en de tentakels los te trekken. Licht zo eerst voorzichtig de grijze inktbuidel uit het binnenste stuk van de staart en snij dan de tentakels, boven de ogen, weg. Gooi die en de ingewanden weg. Trek het kleine, ronde stukje kraakbeen uit het tentakelonderstuk, het staartskelet uit het binnenste van de staartkegel en gooi ze ook weg. Trek vervolgens de vinnen van de staart los en bewaar die. Verwijder het rode, kantachtige, buitenste vlies van de vinnen en het startstuk onder koud, stromend water en probeer ook de tentakels vrij te maken van de vliezen. Draai de staartkegel voorzichtig binnenstebuiten en was goed uit.

Verhit nu de olijfolie op een hoog vuur in een koekenpan totdat er een lichte damp van afslaat. Doe de inktvis erin met de fijngesneden uien, knoflook en 4 eetlepels peterselie en laat het zonder deksel 5 tot 6 minuten onder zo nu en dan roeren flink doorbakken. Voeg dan nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe, draai de vlam lager en dek de pan af. Lat het vervolgens nog 20 minuten lang sudderen.

Wrijf in de tussentijd 
 de inktbuidelsmet de achterkant van een lepel in een zeef fijn, zodat er zoveel mogelijk inkt uit komt. Giet water eroverheen en pers alles nog eens uit, zodat nu alle inkt eruit loopt. De inkt ziet meestal zwart maar kan ook een wat bruine kleur hebben. Het water moet dus donker en ondoorzichtig worden. Klop de bloem met een garde in de inkt totdat het glad wordt

Nadat de inktvis 20 minuten heeft gesudderd moet de inktsaus eroverheen gegoten worden. Laat het op hoger vuur al roerende weer aan de kook komen. Draai dan het vuur meteen weer laag en doe de deksel weer op de pan. Laat weer 5 minuten doorsudderen.

Neem daarna de pan van het vuur en laat hem met deksel en al gewoon nog eens 5 minuten staan alvorens te serveren. 


Maak op smaak met zout en peper en dien warm op, eventueel met witte rijst en groene salade.