Croquetas de puchero / Kroketten met stoofvlees
›
In dit recept worden de kroketten worden gemaakt met het vlees van de >>Andalusische 'pringá'. Ingrediënten: 1 ui, 4 eetl...
Eetgewoonten in Spanje
›
Net als in Nederland bestaan er in Spanje drie officiële hoofdmaaltijden: de 'desayuno', de 'comida' en de 'cena'....
Piperrada
›
Ingrediënten: 1 rode paprika, 2 uien, 4 tomaten, 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, tijm en oregano. Bereidingswijze: Snij de...
Croquetas de castaña / Kastanjekroketten
›
Ingrediënten: 350 g gepelde kastanjes, 2 eidooiers, 150 cc. melk, 50 g roomboter, 70 g suiker, zonnebloemolie, paneermeel, ei Bereidi...
Navarra, de minder bekende tweelingbroer van Rioja
›
Archeologen hebben hele oude resten gevonden, die wijzen op wild groeiende wijnplanten in Navarra, veel ouder dan in de rest van Europa. D...
Sopa de guisantes con chorizo / Spaanse erwtensoep
›
Ingrediënten: 300 g hele erwten (vers of ingevroren), 3 chorizos, 1 tomaar, 1 grote ui, olijfolie, 3 eieren, zoete paprikapoeder, peper e...
Estofado de rabo de toro / Ossenstaartstoof
›
Dit recept is typisch recept, wat gegeten wordt op >>San Isidro , een belangrijke feestdag in Madrid, dat jaarlijks op 15 mei wordt ...
Olla gitana
›
'Olla Gitana' (in het Nederlands 'Zigeunerpot') wordt bereid met een combinatie van groenten, kruiden en fruit. Deze mix ...
Pan tumaca
›
Van de pan tumaca wordt verteld dat het speciaal bedacht werd om de Catalaanse ham meer smaak mee te geven. Aangezien de Catalaanse ham ni...
'Bacalao al pil pil' / Kabeljauw in witte olijfoliesaus
›
Een recept uit de Baskische keuken, dat fantastisch is om te zien bereiden. Net als mayonaise emulgeert de 'pil pil' saus alleen a...
Ajoblanco, witte gazpacho
›
Een fris gerecht uit Andalusié voor de hete zomerdagen. Voor 6 personen Ingrediënten: 500 g oud brood, 100 g amandelen, 3 teentjes knof...
Enkele verfrissende Spaanse dranken voor een warme zomer
›
In Spanje heeft men ervaring met warme zomers. Het kwik kan er op sommige plaatsen -en zeker bij en hittegolf- tegen de 50º aanstrijken. A...
Olla gitana
›
'Olla Gitana' (in het Nederlands 'Zigeunerpot') wordt bereid met een combinatie van groenten, kruiden en fruit. Deze mix m...
Rancho a la riojana / Lamsstoofschotel uit La Rioja
›
Ingrediënten: Olijfolie, 1 grote ui, 2-3 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 1 kg lams-, konijn- of kalfsvlees, 1 wortel, witte wijn, 2 ...
Huevos rellenos de champiñones / Met champignons gevulde eieren
›
Ingrediënten: 12 grote eieren, verse, in plakken gesneden champignons of 2 blikken gesneden champignons, 2 teentjes knoflook, 1 grote ui,...
Buñuelos de viento / 'Wind'soesjes
›
Ingrediënten: kwart liter melk, 150 g boter, 200 g bloem, 6 eieren, anijslikeur, 200 g suiker, poedersuiker, olijfolie, 5 g zout Bereid...
5000 jaar biergeschiedenis in Spanje
›
In 2014 werd in Spanje een record gebroken: de totale bierconsumptie van dat jaar bleek gestegen naar 3408 miljoen liter. Toch was dat aan...
'Turrón' en andere typisch Spaanse kerstlekkernijen
›
Kerst zou in Spanje geen kerst zijn zonder veel eten en drinken, en allerlei typische zoetigheden en desserts, die goed genuttigd kunne...
Bollos preñaos / Asturische chorizobroodjes
›
Ingrediënten: (12 stuks) 3 chorizos (liefs asturische), 500 g broodmeel, 180 g lauwe melk, 100 g smeerbare roomboter, 1 ei, 5 g bakkersgi...
Patatas bravas
›
Ingrediënten: Aardappelen, zout, olijfolie; voor de saus: 1 ui, 3 tenen knoflook, olijfolie, 2 theelepels paprikapoeder, 3 à 4 ontvelde to...
Enkele frisse cocktails van Spaanse makelij
›
Wijn, sherry, cava (Spaanse champagne), anijslikeur, licor 43. Allemaal hebben ze wel een ingrediënt dat typisch Spaans is. Daarbij zijn d...
Vieira rellena de txangurro / Gevulde St. Jacobsschelpen
›
Ingrediënten: 4 St. Jacobsschelpen, 250 g vlees van een spider crab, 300 ml visbouillon, 2 uien, 1 eetlepel tomaat, 1 theelepel suiker, 1...
Lubina al horno / Zeebaars uit de oven
›
Ingrediënten: (4 personen) 1,5 kg zeebaars, 4 middelgrote aardappelen, 2 middelgrote uien, laurierbladen, 1 citroenen, knoflook, 1 glas w...
Roscón de Reyes / Driekoningengebak
›
'Roscón de Reyes' is een soort gebak, die al eeuwenlang wordt bereid -er wordt zelfs beweerd dat de Romeinen het al aten om de ein...
Garbanzos con congrio / Kikkererwten met zeepaling
›
'Garbanzos con congrio' is en typisch gerecht uit Calatayud, met een geschiedenis dat ongeveer 5 eeuwen teruggaat toen in deze Ara...
'La vendimia', de wijnoogst in Spanje
›
La 'vendimia', de wijnoogst in Spanje, is elk jaar van begin september in het zuiden van het land -waar een warmer klimaat heerst-...
Estofado de gambones con sepia al vermut / Sepia-garnalenstoofpot met vermouth
›
'Sepia' is een inkvissoort, waarvan het vlees vaak nogal taai is. Om die goed zacht te krijgen moet het of heel kortdurig bereid w...
Berenjenas de Almagro / Ingemaakte, jonge aubergines
›
'Berenjenas de Almagro' zijn ingemaakte aubergines naar oud Moors recept, die in de streek Campo de Calatrava (Ciudad Real) worden...
Besugo a la madrileña / Roodbaars madrileense stijl
›
'Besugo', oftwel roodbaars, is een gerecht dat in Madrid vooral wordt geassocieerd met de kerst. Dan is het ook even één van de du...
Olla gitana / Zigeunerpot
›
'Olla gitana' is een groentenstoofschotel met kikkererwten, pompoen en peer dat wordt bereid in een zg. 'olla', een aardew...
Chanfaina, uit Salamanca
›
Dit gerecht uit Salamanca wordt oorspronkelijk bereid met de resten van een lam: poten, pens, bloed, etc. Dit heeft te maken met dat in vr...
Ajo colora almeriense
›
'Ajo colora' of 'Atascaburras' is van oorsprong een gerecht dat in de huizen van vissersgezinnen in Almería werd gegeten, ...
Spanje, 's werelds grootste olijvenproducent
›
De olijf, de vrucht van de olijfboom (Olea europaea), is traditioneel één van de belangrijkste landbouwproducten, die rond de Middelandse...
Gazpacho / Koude tomatensoep
›
Gazpacho is een koude, verse tomatensoep, die vooral in het Middellandse Zeegebied, maar ook in de rest van Spanje, veel gegeten wordt. Vo...
Arroz gratinado a la Santanderina / Gegratineerde rijst
›
Een traditioneel recept uit Santander (Cantabrië). Ingrediënten: 400 g rijst, 250 g serranoham, 50 g boter, 1 kop melk Bereidingswijz...
Goxua, traditionele Baskische crème-caramel-taart
›
Goxua is een traditioneel dessert in Baskenland, in het bijzonder in de omgeving van Álava. Het werd voor het eerst bereid in 1943 en word...
Wijn uit Navarra, de minder bekende tweelingbroer van de Rioja
›
Archeologen hebben hele oude resten gevonden, die wijzen op wild groeiende wijnplanten in Navarra, veel ouder dan in de rest van Europa. D...
'Escalivada', Catalaanse gegrilde groenten
›
'Escalivada' is een typisch gerecht uit Catalonië en Aragon. Het bestaat uitsluitend uit gegrilde groenten: aubergine, paprika, ui...
Huevos rebozados / Gepaneerde eieren
›
Ingrediënten: 9 tot 10 eieren, olijfolie, 60 g bloem, 50 cl volle melk, paneermeel Bereidingswijze: Laat 8 eieren hardkoken, laat z...
Sobrasada, 'smeerbare' chorizo uit de Balearen
›
'Sobrasada' is een soort chorizo, meestal in kort gedroogde staat en daardoor vaak smeerbaar, die oorspronkelijk van het archipel ...
De overweldigende gastronomie van Asturias
›
Het 'Principado de Asturias' (Prinsdom van Asturië), in het noorden van Spanje, heeft een zeer interessante gastronomie. Vooral d...
Gachasmigas murcianas
›
Murcia wordt 'la Huerta de Europa' -de groententuin van Europa- genoemd. Dit omdat er zulke hoeveelheden diverse groenten en fruit...
Ajo de pimientos rojos / Paprikasaus uit Alicante
›
Een ideale saus om groenten, gefrituurde vis, kip of tortilla, eigenlijk van alles, mee te vergezellen. Ingrediënten: 4 grote rode pap...
'Grelos', 'berza' en 'lacón', producten van Galicië
›
'Grelos', 'berza en 'lacón' zijn typische producten, die we veelvuldig aantreffen in de keuken van Galicië, alsmede in ...
Cava, tweede gisting op de fles
›
In 1872 was de Catalaan Josep Raventós de eerste, die zijn wijnmakerij 'Cordorniú' naar Frans voorbeeld 'champán' begon te...
Leche merengada
›
Ingrediënten: 1 l melk, 200 g suiker, 2 a 3 kaneelstokjes, kaneelpoeder, 1 citroen, 2 eieren Bereidingswijze: Rasp de schil van de ci...
Puchero / Spaanse stoofpot
›
Ingrediënten: 400 g kikkererwten, 400 g rundvlees in blokjes, 1 kippenpoot, 1 grote ui, 1 grote wortel, 1 grote aardappel, bleekselderij,...
Sopa de lentejas con chorizo / Linzensoep met chorizo
›
Ingrediënten: 400 g. linzen, 1 l. water, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 1 theelepel gemalen komijnzaad, 1 laurierblad, 2 eetlepels olijfolie, ...
Berenjenas con miel de caña / Gefrituurde aubergines met rietsuikerstroop
›
'Berenjenas con miel de caña' bestaat eenvoudigweg alleen uit dun gesneden plakjes aubergine, bedekt met een laagje bloem, die kro...
›
Homepage
Internetversie tonen